Windows 10 este extraordinar, cu exceptia partilor care sunt ingrozitoare

Windows 10 este extraordinar, cu exceptia partilor care sunt ingrozitoare

Windows 10 este o actualizare excelenta. Cei de la Microsoft au acordat o atentie sporita feedback-ului pe care l-au ignorat cand au dezvoltat Windows 8, iar acest lucru se vede. Din pacate, unele parti ale Windows 10 sunt inexplicabil de rele si ostile pentru utilizatori.

Desi Windows 10, ca un intreg, demonstreaza ca Microsoft a tinut cont de feedback, anumite parti ni-l arata pe acelasi batran Microsoft cum face sapaturi si anunta produse precum originalul Xbox One si Windows 8, fara a avea, insa, grija de multi dintre utilizatori.

Va utilizeaza latimea de banda (upload bandwidth) fara ca nici macar sa va anunte

In mod implicit, Windows 10 incarca automat, din Windows Store, actualizari si aplicatii pentru Windows, catre alte PC-uri din sfera internetului. Aceasta este o caracteristica extraordinara atunci cand este limitata la reteaua locala, dar Microsoft opteaza pentru toata lumea de pe Internet, in mod implicit, utilizandu-va latimea de banda de upload pentru ceva care, efectiv, nu va ajuta.

Si mai rau, nu exista nici un indiciu ca acest lucru se intampla, pana nu cititi despre asta on-line, constatati o conexiune lenta de internet sau pana nu sunteti contactat de catre furnizorul de servicii de Internet, pe motiv ca folositi la maximum latimea de banda limitata.

Utilizarea latimii de banda ar fi putut sa apara ca o optiune in procesul de configurare personalizata; de asemenea, ar fi putut sa apara o notificare undeva. Insa nu. Pur si simplu functioneaza in fundal. Pentru a o dezactiva, va trebui sa gasiti o optiune speciala, ascunsa la cinci clicuri distanta, adanc in sistemul de operare.

Acest lucru ajuta la descarcarea rapida a actualizarilor – practic, este ca un fel de BitTorrent al actualizarilor Windows. Dar multi oameni, in special din afara SUA, au conexiuni “cu capac” (care limiteaza transferul unei anumite cantitati de date pe o perioada de timp). Microsoft foloseste conexiunile utilizatorilor, fara sa le spuna, economisind, astfel, niste bani, si platind mai putin consum de latime de banda.

Cateva optiuni dedicate actualizarilor automate afecteaza conexiunile de internet limitate ale utilizatorilor

Windows 10 forteaza toate PC-urile sa descarce si sa instaleze automat actualizarile. Intr-un fel, acest lucru e benefic, intrucat protejeaza sistemele Windows ale utilizatorilor.

Insa aici apare si o problema: aceasta masura nu este implementata intr-un mod respectuos. Aveti posibilitatea sa configurati momentul de repornire (reboot) al Windows, nu si momentul descarcarii actualizarilor.

Din nou, multi oameni, in special din afara SUA, dar si din zonele mai indepartate sau rurale ale SUA, au conexiuni de Internet cu latime de banda limitata. Ei nu pot descarca neaparat sute de megabiti de actualizari in fiecare saptamana. Unii au latime de banda nelimitata doar intr-un anumit interval, cel mai probabil in timpul noptii. Windows 10 nu ofera nici o modalitate de a anunta sistemul de operare Windows sa descarce actualizarile doar in acest interval.

Singura solutie la care pot apela utilizatorii casnici (mai putin tehnici) este setarea unei conexiuni ca “masurata”. Microsoft considera ca fiecare conexiune cu capac de date (limitata) ar trebui setata ca si conexiune masurata. Acest lucru va oferi utilizatorului control asupra descarcarii actualizarilor.

Exista doar o mare problema: Microsoft nu va va permite sa setati o conexiune Ethernet cu fir ca o conexiune masurata. Daca furnizorul dumneavoastra de servicii de Internet are conexiune de date limitata si sunteti conectat printr-o conexiune Ethernet normala, nu e nici o cale de a restrictiona acele actualizari windows fara a decarta 100 $ pentru editia profesionala a Windows 10.

Aceasta este o reminiscenta a originalului Xbox One, care a solicitat aproape intotdeauna o conexiune la Internet. Microsoft tocmai si-a asumat ca toti utilizatorii au o banda larga de conexiuni la Internet, fara limite impuse, si nu pare sa inteleaga conexiunile cu care multi oameni au de-a face.

Oamenii sunt suparati in legatura cu confidentialitatea, iar Microsoft tace

Windows 10 este subiectul unei furtuni de controverse. Chiar si acum se discuta in mass-media despre problemele de confidentialitate. Windows 10 este o mare schimbare de la Windows 7 si include mai multe multe caracteristici decat versiunea-mama. Unele dintre acestea nici nu pot fi dezactivate. De exemplu, functia de telemetrie poate fi dezactivata complet numai de pe versiunile Enterprise (versiuni pentru intreprinderi) ale Windows.

Microsoft ar trebui sa explice acest lucru mult mai bine si sa il faca mult mai simplu de inteles. Am clasificat 30 de setari de confidentialitate diferite, situate peste tot in interfata Windows 10 si pe web, unele dintre acestea oferind explicatii extrem de vagi si confuze. Daca Microsoft ar fi aranjat aceste optiuni intr-un mod mai corespunzator si cu mai multe explicatii, nu ar fi avut parte de atatea critici. Intr-adevar, o mare parte dintre aceste critici sunt exagerate, insa Microsoft nu face nimic pentru a se apara, recurgand la tacere.

Mai rau, Microsoft merge inainte in ciuda criticilor. Actualizarile pentru Windows 7 si 8.1 includ si serviciul de telemetrie de la Windows 10, ceea ce face ca utilizatorii de Windows care “s-au procopsit” cu versiuni mai vechi de Windows, sa fie deranjati din motive de confidentialitate.

“Prin aplicarea acestui serviciu, puteti adauga beneficiile celor mai recente versiuni de Windows la sistemele care nu au fost inca actualizate”, spune o nota a patch-ului Microsoft. Asta e doar o explicatie ridicola. Microsoft ar putea obtine unele beneficii din colectarea de date de telemetrie, dar utilizatorii obisnuiti cu Windows 7 sau 8 nu “beneficiaza de pe urma celei mai recente versiuni de Windows” dupa instalarea serviciului de telemetrie.

Microsoft nu va ofera patch notes; descurcati-va!

Microsoft ia atitudine si actioneaza rapid, prin viziunea lor despre Windows ca un serviciu, planuind sa actualize in mod constant Windows 10 cu noi caracteristici. Confruntandu-va cu toate aceste actualiz?ri constante, dumneavoastra – sau intreprinderile ingrijorate de aceasta schimbare – ati putea dori sa vedeti ce fac, de fapt, aceste actualizari.

Insa Microsoft nu are de gand sa ofere vreo notificare, astfel incat sa va puteti da seama ce se schimba. Microsoft va poate oferi, ocazional, informa?ii despre schimbarile majore, in cazul incare acestea apar, insa nimic mai mult. Au aparut, mai nou, rapoarte conform carora Microsoft ar putea furniza unele notificari intreprinderilor, dar asta este tot.

strategie de optimizare seo

Microsoft are in plan o actualizare constanta a Windows 10, care sa includa mai mult decat securitate, rezolvari ale unor probleme si erori sau modificari ale nivelului scazut. Insa Microsoft nu este dispus sa-si informeze clientii asupra acestor schimbari.

Meniul de start este batator la ochi si ii lipseste functionalitatea de baza

Dupa ani buni de utilizare a Windows 8 si apoi 8.1, orice meniu de start pare ca un upgrade imens. Insa meniul de start al lui Windows 10 nu este chiar atat de grozav in comparatie cu cel al lui Windows 7. Microsoft a adaugat acele iconite viu colorate si a eliminat caracteristicile utile. Nu functioneaza la fel de bine ca inainte si va bombardeaza cu informatii despre hamburgeri, Lady Gaga si fotbal atunci cand il deschideti.

Nu exista nici o modalitate de a fixa, de exemplu, aplicatiile pe care le utilizati in mod regulat in partea stanga a meniului de start. Mai rau, acum meniul start functioneaza intr-un mod cu totul diferit. Suporta numai 500 de intrari si va ceda dupa ce adaugati mai mult de 500 de comenzi rapide, fara a afisa, pur si simplu, comenzile rapide catre aplicatiile instalate.

Acestea nu vor putea fi accesate nici prin intermediul caracteristicii “search” a meniului de start. Aici nu poate fi vorba decat despre neglijenta. Microsoft este mai ingrijorat de construirea unui meniu de start viu colorat decat de realizarea unei unelte (tool) care, in lumea reala, va avea o importanta mai mare pentru utilizatorii de PC-uri care au nevoie de ea cel mai mult.

Aplicatiile Metro (gratuite) sunt, practic, inca neutilizabile

Thom Holwerda, de la OSNews, scrie ca Windows 10 este bine evaluat doar datorita faptului ca este gratuit si ca evaluatorii nu au folosit numai acele aplicatii Metro, numite acum aplicatii universale.

Veti prefera sa folositi, in mare parte, aplicatiile dekstop, daca doriti sa experimentati Windows 10 intr-un mod cat mai optim. Nici chiar cei de la Microsoft in persoana nu par increzatori cu privire la aplicatiile universale. Microsoft a ucis fara menajamente versiunea universala a Skype cu doar o luna inainte ca Windows 10 sa se lanseze. Cei de la Microsoft doresc sa folositi, in loc, aplicatia Skype pentru desktop. Versiunile Metro ale Office 2016 sunt numite versiuni “Mobile” pentru a va incuraja sa nu le utilizati si pentru a folosi, in loc, aplicatiile traditionale pentru desktop.

Chiar si aplicatiile care se bucura de o dezvoltare constanta nu sunt ceea ce par. Microsoft Edge are o multime de probleme, chiar si atunci cand face ceva atat de simplu precum glisarea unei file dintr-o fereastra.

Sa ne amintim ca Windows 8 a aparut in 2012. Au trecut trei ani, insa aceste aplicatii Metro / universale inca nu sunt convingatoare. Microsoft a lucrat la platforma Metro timp de ani de zile inainte de lansarea lui Windows 8; asadar cele mai stralucite minti ale Microsoft au avut la dispozitie 5-6 ani ca sa lanseze niste aplicatii minunate si sa arate tuturor ca se poate.

In schimb, avem echipa de Skype, care opteaza pentru aplicatia pentru desktop si echipa Office, care le spune oamenilor sa nu utilizeze aplicatiile universale pe PC-uri. Aceste aplicatii universale sunt destinate smartphone-urilor si tabletelor mici – asta este ceea ce ne spun cei din echipa Office.

Poate vor avea mai mult succes odata ce dezvoltatorii isi vor putea, pur si simplu, porta aplicatiile iPad pe Windows Store. Din pacate pentru Microsoft, cel mai probabil, majoritatea utilizatorilor de PC nu vor dori sa foloseasca aplicatii iPad pe desktop.

Windows 10 include aplicatiile “Get Skype” si “Get Office” care sunt, literalmente, doar aplicatii universale, care doar va indica sa descarcati aplicatiile pentru desktop. Aplicatiile au, totusi, si o alta functie: Microsoft le foloseste pentru a “bombarda” utilizatorii Windows 10 cu anunturi si reclame spam.

Actualizarile de driver obligatorii pot afecta unele sisteme

Actualizarile de driver obligatorii reprezinta o alta problema. Pe langa faptul ca impune tuturor actualizarile Windows, cei de la Microsoft va forteaza sa instalati driverele recente care cred ei ca vor functiona pe calculatorul dumneavoastra. In cazul in care aceste drivere nu functioneaza pentru hardware-ul dumneavoastra, nu exista nici o cale de a renunta la ele. Daca va instalati propriile drivere personalizate, Windows Update va instala, in mod repetat, propriile drivere, in detrimentul drivelelor dumneavoastra.

Undeva, in “adancul” Windows, inca mai exista o setare numita “Do you want Windows to download driver software”, care pretinde ca ar opri Windows Update de la instalarea driverelor, dar, de fapt, aceasta nu functioneaza. Totusi, Microsoft nu s-a deranjat sa o elimine, lucru care, pur si simplu, induce pe toata lumea in eroare si confuzie.

Singura modalitate de a evita acest lucru este blocarea actualizarilor individuale, cu ajutorul unui instrument special pe care va trebui sa-l descarcati de pe site-ul Microsoft. Dar veti obtine noi drivere atunci cand o noua versiune apare in Windows Update.

Actualizarile de securitate obligatorii sunt un lucru, insa Microsoft ar trebui sa le permita utilizatorilor de PC-uri sa aiba control asupra driver-ului perntru hardware, daca au nevoie de el – chiar daca aceasta este doar o optiune ascunsa pe care trebuie sa o activati.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care Windows 10 se afla intr-o ipostaza jenanta. Dar cu siguranta mai sunt si altele. Separarea continua intre Setari (Settings) si Panoul de control (Control Panel) este o prostie. Barele de titlu albe sunt antipatice mai multor persoane si reprezinta un trist pas inapoi de la coloratul Windows 8, desi cei de la Microsoft par sa-si fi realizat greseala, reintroducand optiunea de alegere a culorii.

De asemenea, oamenii care depindeau de functionalitatea fisierelor substituente unice in Microsoft OneDrive (Windows 8.1) vor fi dezamagiti sa afle ca a fost eliminat complet din Windows 10.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *