Trei pasi pentru infiintarea unei culturi de aronia

Trei pasi pentru infiintarea unei culturi de aronia
strategie de optimizare seo

Beneficiile fructelor de aronia au inceput sa fie cunoscute in randul unui numar din ce in ce mai mare de romani. Desi aceste fructe sunt relativ noi in tara noastra, efectul miraculos pe care il au asupra unor maladii precum cancerul, dar si continutul bogat in fibre si vitamine au determinat din ce in ce mai multe persoane sa se intereseze despre aronia si despre cum pot consuma aceste fructe.

Iar rezultatele au si inceput sa apara, in sensul ca din ce in ce mai multi producatori ofera astazi atat fructe in stare proaspata, cat mai ales produse derivate ale acestora, precum sucuri, compoturi sau chiar dulceturi. Pana a ajunge sa vorbim insa despre aceste produse, va trebui sa stim insa in ce conditii poate creste acest fruct si de unde este el originar.

Istoria fructelor de aronia in tara noastra este una relativ noua, daca stam sa ne gandim ca primele plantatii au inceput sa fie infiintate in urma cu cativa ani. Fructele sunt insa originare din America de Nord, mai exact din Canada, unde se intalnesc si ca fructe de padure, dar si in cadrul culturilor infiintate de om. Arbustul in sine, pe care cresc fructele de aronia, este asemanator celor de afine sau de coacaze, poate ceva mai inalt.

Fructele sunt insa ceva mai mari si diferite ca textura. Acestea au samburi, dar continutul lor este tare, usor astringent la gust. In ceea ce priveste culoarea, aceasta este de un indigo-inchis, asemanatoare din acest punct de vedere mai mult cu afinele.

Asemanarile se opresc insa aici, in conditiile in care aronia s-a descoperit ca este un adevarat izvor de vitamina C si antioxidanti, extrem de cautate pe piata farmaceutica mondiala. De asemenea, s-a constatat ca un consum moderat de suc aronia poate preveni si chiar trata unele boli pe care medicina traditionala le considera incurabile.

Toate aceste beneficii pot fi acum la indemana ta, prin infiintarea unei culturi de aroni pentru consum propriu sau pentru industrializare. Primul pas este identificarea unui terne fertil, dar nu apos, situat intr-o zona insorita. Caci, am uitat sa va spunem ca aronia sunt niste fructe mari iubitoare de soare, mai ales in perioada in care ajung la maturitate.

De asemenea terenul trebuie sa fie cat de cat plat si lipsit de alte buruieni sau plante parazite, care ii pot lua din lumina si din nutrientii solului. Iar pentru ca apa sa nu balteasca pe teren, terenul poate avea si o usoara panta, ins afara a fi terasat sau argilos, asemenea celui pentru vie. Din acest punct, putem spune ca putem sa ne apucam de propria cultura de aronia.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *