Teava inox panouri solare, caracteristici si importanta

Teava inox panouri solare, caracteristici si importanta

Panoul solar reprezinta elementul sistemului solar termic care capteaza energia solara. O parte din aceasta energie primita de la soare o transmite agentului termic solar care curge in instalatie printr-o teava inox panouri solare iar restul o cedeaza mediului inconjurator prin dispersii optice, conductive si convective. Cu cat aceste dispersii sunt mai mari, cu atat mai mic este randamentul panoului solar.

Ce rol are teava inox  panouri solare?

Un element important al unui sistem de panouri solare este teava inox panouri solare care conecteaza elementele care alcatuiesc acest sistem de panouri. Mai exact, tevile inoxidabile pentru panouri solare asigura conectarea simpla si economica a panoului solar, a pompei si e rezervorului intr-un circuit inchis. Toate racordurile se pot face fara sudura sau incalzire, permitand astfel o instalare rapida si sigura, iar etanseitatea este durabila.

Cate feluri de teava inox pentru panouri solare exista?

Teava inox panouri solare se diferentiaza in principal in functie de grosime si dimensiunea piulitei de conectare. Astfel, avem urmatoarele tipuri de teava din inox flexibila pentru panouri solare:

  • teava inox panouri solare DN 12, care este echivalentul tevii de 1/2, cu piulita cu dimenisiunea de 1/2
  • teava inox panouri solare DN 16, care este echivalentul tevii de 3/4, cu piulita cu dimenisiunea de 3/4
  • teava inox panouri solare DN 20, care este echivalentul tevii de 1 tol (1’’), cu piulita egala cu teava
  • teava inox panouri solare DN 25, care este echivalentul celei de 1tol si 1/4, cu piulita de aceeasi dimensiune cu teava

Evident, in functie de grosimea fiecarei tevi, variaza si presiunea de exercitiu la 20 de grade Celsius. Toate tevile rezista la temperaturi accidentale de pana la +570 grade Celsius si un minus de 250 grade Celsius.

Instalarea unui sistem de panouri solare

Aceasta actiune trebuie realizata de catre un specialist in domeniu, insa este bine ca procedeul sa fie cunoscut de orice utilizator de panouri solare. Instalarea unui sistem de panouri solare poate dura intre 1 si 30 de zile, durata depinzand de tipul panourilor alese.

Inainte de montarea propriu-zisa, este necesar sa fie stabilite si cunoscute urmatoarele aspecte: care este consumul de energie al locuintei (termic/electric) si daca acoperisul casei poate sustine un asemenea sistem (marime, orientare potrivita etc.). In cazul in care nu poate suporta montarea unui panou solar, acesta poate fi instalat la sol.

Etape de instalare a unui panou solar

Alegerea locatiei potrivite reprezinta primul pas in instalarea unui asemenea sistem. Indiferent de loc – acoperis sau sol, este indispensabil ca acestea sa aiba acces direct la soare. Cu alte cuvinte, trebuie evaluat acoperisul si stabilit care este partea cea mai expusa la soare. Ca regula, se impune partea sudica, iar daca este imposibil, se alege cea estica.

Instalarea monturii potrivite reprezinta un alt pas important deoarece aceasta asigura instalarea optima a panourilor solare. In plus, le protejeaza de conditiile meteo nefavorabile (vant, furtuni etc.).

Instalarea panourilor solare presupune mai intai asezarea sinelor mobile si a suportului metalic. Panourile solare trebuie plasate la cel putin 6 cm distanta fata de acoperis ca sa asigure o buna functionare. Pentru a preveni miscarea acestor panouri se pot folosi adezivi speciali. Dupa instalare, trebuie calculat si unghiul in care lumina se reflecta cel mai bine: se afla latitudinea casei, apoi se aduna sau se scad 15 grade, in functie de anotimp.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *