Persoane cunoscute care au purtat cu mandrie ia nationala

Persoane cunoscute care au purtat cu mandrie ia nationala
strategie de optimizare seo

“Ia” este partea principala a costumului traditional romanesc, celelalte parti se formeaza in jurul acesteia si se armonizeaza cromatic si ornamental cu acesta. Este mai mult decat o bucata de imbracaminte, este un simbol , o dovada istorica a existentei si continuitatii portului traditional romanesc.

Varianta cea mai veche a IA a fost o bluza lunga ca o rochie. Urmatoarea este “Ia” (bluza cu “altita”, si anume cu broderie) si dupa “bluza cu banda (platca)”, care a aparut sub influenta modei urbane. La inceput bluzele erau fabricate din lenjerie sau din canepa, mai tarziu facute din bumbac si apoi din borangic sau din matase romaneasca.

Nu se stie exact perioada in care acest port apare, dar unele surse cred ca acest tip de imbracaminte fusese purtat in timpul culturii “Cucuteni” (5500-2750 i.Hr.). “Ia” este de fapt o camasa traditionala romaneasca, folosita in zilele de sarbatoare, realizata din tesatura alba decorata cu margele si broderie pe maneci, piept si gat. Motivele cusute sunt figuri stilizate, geometrice sau inspirate de natura. Culorile si modelele sunt diferite, in functie de varsta, dar si de evenimentul in care trebuie sa fie purtat.

In timp, bluza romaneasca a fascinat pictori, fotografi, designeri si oameni din tara si din strainatate. Printesa Ileana, Printesa Elena, Regina Maria se numara printre personalitatile regale care purtau cu mandrie costumul traditional romanesc. Majestatea sa Regina Maria (Regina Romaniei, Printesa Edinburgh, Saxa – Coburg si Gotha) a transformat-o intr-un stil personal de moda.

“Ia” a fost si este admirat si in strainatate. Astfel, pictorul francez Henri Matisse a pictat in 1940 “La Blouse Roumaine” inspirat de o colectie de bluze romanesti primite de la pictorul roman Theodor Palladi. Tablourile lui Matisse vor fi o sursa de inspiratie pentru casa de moda Yves Saint Laurent, care a integrat bluza romaneasca intr-o colectie de haute couture in 1981.

In 2006 un alt designer de, Jean Paul Gaultrier, a dedicat o intreaga colectie pentru portul traditional romanesc. In anul 2008, Oscar de la Renta a folosit amprente si tesaturi inspirate de tinuta populara romaneasca. In 2011, Philippe Guilet a dedicat pentru Romania o colectie “100% couture, 100% moderna, 100% romaneasca, cu artizani si artisti romani”.

Designerii romani au inclus elemente ale portului traditional romanesc in creatiile lor. Ingrid Vlasov, Adrian Oianu, Valentina Vidrascu si Andra Andreescu se numara printre cei care reinventa imbracaminte moderna impregnata cu elemente traditionale romanesti. In “Ziua de Sanziene”, pe tot globul poarta bluza romaneasca, “Ia”, iar aceasta zi de 24 Iunie este considerata Ziua Universala a iei din Romania.

Ei bine, in ultimul timp, nume foarte cunoscute la nivel mondial au purtat o ie nationala de la Iiana, iar Nadia Comaneci este fara doar si poate cea mai cunoscuta si cea mai importanta personalitate.

Aflata in Romania pentru a petrece cateva zile in tara, campioana mondiala la gimnastica, Nadia Comaneci a participat la o sedinta foto inedita unde a imbracat mai multe haine neoetnice, care au fost special create pentru ea de catre IIANA, brand recunoscut si apreciat pentru straiele traditionale si stilizate pe care le produce.

Cu siguranta insa si vedete de la Hollywood precum Anne Hathaway, Halle Berry, Kate Moss si Katie Holmes, sau vedete din industria muzicii precum Demi Lovato sau Adele au purtat ia nationala in mai multe randuri.

Tinand cont de numele si de influenta acestor persoane importante care au purtat ia romaneasca, nu putem decat sa va recomandam cu incredere sa va alegeti o ie traditionala de la Iiana.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *