Materiale de constructii – cimentul

Materiale de constructii – cimentul

Cimentul este un mortar de var care se intareste sub influenta dioxidului de carbon din aer sau in prezenta apei. Acesta serveste la legarea materialelor solide in structuri. Cimentul este utilizat pentru producerea de produse din beton armat si beton. Este imposibil sa ne imaginam o constructie moderna fara ciment.

Magazinul online proactive.ro este angajat in vanzarea de materiale de constructii si in vanzarea de ciment. Acest material de constructii este utilizat pentru fabricarea produselor din beton si beton armat, mortare, produse din azbociment. Este produs in fabrici mari mecanizate si automatizate.

Ciment – tipuri

Exista cimenturi naturale si artificiale. Cimenturile naturale se obtin prin arderea calcarelor de marne, dolomiti si transformarea lor in pulbere care se intareste cu apa. Cimentul artificial este preparat prin amestecarea si arderea varului carbonic cu argila (silicati de alumina). Atat cimenturile naturale, cat si cele artificiale sunt la fel de populare.

Grupul de ciment include ciment de zgura, ciment de alumina, cimenturi in expansiune si altele. In constructii, cimentul este liantul principal. Acesta este un liant hidraulic fabricat din clincher de ciment, gips si alti aditivi. In functie de compozitie, cimentul poate fi fara aditivi, cu aditivi minerali, de zgura si alte tipuri. Acest material are calitati pozitive precum rezistenta la inghet, rezistenta la foc si rezistenta la caldura. De asemenea, se distinge prin rezistenta sa dupa intarire.

Cimenturile de zgura sunt impartite in doua tipuri: var-zgura si sulfat-zgura. Cimenturile de var-zgura sunt 10-30% var si 5% gips. Compozitia cimentului sulfat-zgura include 15-20% gips, 5% ciment sau 2% var. Cimentul de zgura de var este utilizat in productia de materiale si produse pentru autoclava. Cimentul de zgura este utilizat pentru fabricarea mortarelor necesare constructiei structurilor subterane.

Ciment aluminos

Cimentul aluminos este un liant hidraulic cu intarire rapida compus din clincher, bauxita si calcar. Prin continutul de Al2O3 din produsul finit, se face distinctia intre cimentul obisnuit de alumina (pana la 55%) si cimentul cu continut ridicat de alumina (pana la 70%). Principalele calitati ale cimentului de alumina sunt cresterea rezistentei ridicate, exoterma, rezistenta crescuta la coroziune si refractaritatea ridicata. In comparatie cu alte tipuri de ciment, cel cu alumina este utilizat la betoane si mortare cu densitate mai mare si rezistenta la apa.

Ciment in expansiune

Cimentul in expansiune, care difera in principal de alte tipuri de ciment, are o proprietate unica. Acesta este capabil sa creasca volumul in timpul procesului de intarire. Extinderea completa a acestui tip de ciment este de 0,2-2%. In trecut, cele mai recunoscute cimenturi in expansiune, erau cimentul cu expansiune impermeabila, cimentul in expansiune, cimentul cu gips alumina si cimentul de stres.

Astfel de cimenturi se intaresc mai bine si se extind mai mult in conditii de umezeala. Ca impermeabilizare, cimentul in expansiune este utilizat pentru etansarea imbinarilor structurilor prefabricate din beton, pentru a crea o hidroizolatie fiabila la realizarea structurilor hidraulice individuale, la conducte de presiune din beton armat etc.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *