Informatii generale despre probiotice

Informatii generale despre probiotice

Ideea ca bacteriile sunt benefice poate fi greu de inteles. Luam antibiotice pentru a omori infectiile bacteriene daunatoare si pentru a folosi mai multe ca niciodata sapunuri si lotiuni antibacteriene. Bacteriile patogene pot cauza probleme, dar bacteriile potrivite la locul potrivit pot avea beneficii. Aici intra probioticele. Probioticele sunt microorganisme vii care pot fi in masura sa previna si sa trateze unele boli.

Promovarea unui tract digestiv sanatos si a unui sistem imunitar sanatos sunt cele mai studiate beneficii in acest moment. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute ca bacterii prietenoase, bune sau sanatoase. Probioticele pot fi furnizate prin alimente, bauturi si suplimente alimentare, iar la MegaSpore puteti gasi cele mai bune probiotice adulti din Romania 2019.

Radacina cuvantului probiotic provine de la cuvantul grecesc pro, care inseamna „promovare” si biotica , adica „viata”. Descoperirea probioticelor a avut loc la inceputul secolului XX, cand Elie Metchnikoff, cunoscut drept „tatal probioticelor”, a observat ca locuitorii rurali din Bulgaria au trait pana la varste foarte vechi, in ciuda saraciei extreme si a climei dure.

El a teoretizat ca sanatatea ar putea fi sporita si senilitatea intarziata prin manipularea microbiomului intestinal cu bacteriile prietenoase care se gasesc in laptele acru. De atunci, cercetarile au continuat sa sustina descoperirile sale, alaturi de a sugera si mai multe beneficii.

In octombrie 2013, Asociatia Stiintifica Internationala pentru Probiotice si Prebiotice (ISAPP) a organizat o intalnire a expertilor clinici si stiintifici in probiotice (cu specialitati in gastroenterologie, pediatri, medicina de familie, microbiota intestinala, microbiologie a bacteriilor probiotice, genetica microbiana, imunologie si stiinta alimentelor) pentru reexaminarea conceptului de probiotice.

Ei definesc probioticele ca fiind „microorganisme vii care, atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, confera un beneficiu sanatatii gazdei”. De asemenea, au diferentiat intre produsele care contin probiotice si cele care contin culturi vii sau active si au stabilit urmatoarele criterii:

Criterii de culturi vii sau active:

  • Orice aliment cu microbi de fermentatie;
  • Dovada de viabilitate la un nivel minim care reflecta nivelurile tipice observate in alimentele fermentate, sugerat a fi 1 × 10 9 CFU pe portie;
  • Nu sunt necesare cercetari sau dovezi specifice pentru a face aceasta afirmatie.

Criterii de probiotice pentru produsele care nu pretind sanatate:

  • Un membru (membrii) unei specii sigure, care este sustinut de dovezi suficiente ale unui efect benefic general la om sau de un microb (s) sigur (a) cu o proprietate (de exemplu, o structura, o activitate sau un produs final) pentru care exista dovezi suficiente pentru un efect benefic general la om;
  • Dovada de viabilitate la nivelul adecvat utilizat in sustinerea studiilor umane.

Criterii de probiotice pentru produsele care solicita sanatate:

  • Tulpina / e probiotice definite;
  • Dovada livrarii tulpinii viabile la doza eficienta la sfarsitul duratei de valabilitate;
  • Dovada convingatoare necesara pentru tulpini specifice sau combinatie de tulpini in indicatia de sanatate specificata.

Corpul nostru are in mod normal ceea ce am numi bacterii bune sau de ajutor si bacterii daunatoare sau daunatoare. Mentinerea echilibrului corect intre aceste bacterii este necesara pentru o sanatate optima.

Varsta, genetica si dieta pot influenta compozitia bacteriilor din organism (microbiota). Un dezechilibru se numeste disbiosis, iar acest lucru are legaturi posibile cu boli ale tractului intestinal, incluzand colita ulceroasa , sindromul de colon iritabil , boala celiaca si boala Crohn, precum si mai multe boli sistemice precum obezitatea si diabetul de tip 1 si tip 2 .

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *