Este apa alcalina foarte sanatoasa sau e o farsa?

Este apa alcalina foarte sanatoasa sau e o farsa?

Multi experti din domeniul sanatatii sustin ca apa alcalina, fie ca este achizitionata in sticle ori este produsa la propriul robinet cu un aparat ionizator, este un tip de apa extrem de sanatoasa pentru organismul uman.

Printre cele mai importante beneficii ale acestei ape alcaline ionizate se numara incetinirea procesului de imbatranire, cresterea energiei, rezolvarea anumitor probleme ce tin de fertilitate, reglarea nivelului pH-ului din corp si prevenirea anumitor boli cornice, precum este cancerul.

Pentru inceput, sa vorbim despre apa obisnuita. Pentru a ne bucura de o sanatate generala buna, este necesar consumul a cel putin opt pahare de apa zilnic. Peste 50% din corpul nostru este format din apa, de aceea pentru o buna functionare a corpului este important sa tinem cont de modul in care ne hidratam.

In urma anumitor studii, aproximativ 1 din 9 persoane nu are acces la apa potabila curata, de aceea, pentru inceput, este important in special faptul ca sursa noastra de apa este una sigura. Este important insa sa stim si daca apa alcalina are alte beneficii asupra corpului.

Care este pH-ul apei alcaline?

Din cunostintele de chimie de la scoala, cunoastem cu totii ca pH-ul inseamna masura aciditatii si a alcalinitatii oricarei substante sau solutii.  PH-ul are valori intre 0 si 14, iar 7 poate fi considerat un punct de mijloc neutru. Acele lichide cu valoare scazuta sunt acide, iar cele cu valoare crescuta sunt alcaline.

Cum-functioneaza-apa-alcalina

Apa obisnuita are un pH cu o valoare apropiata de 7, iar apa alcalina ionizata are un pH cu o valoare intre 7 si 9,5.

Cum functioneaza apa alcalina?

In primul rand, specialistii sustin ca prin consumul apei alcaline, corpul nostru nu mai prezinta un grad de aciditate mare, datorita numeroaselor diete zilnice.

Sangele uman are un pH de aproximativ 7.4, deci  usor alcalin. Este important astfel, ca in interiorul corpului, pH-ul sa se mentina la valori normale si constante, astfel incat sa nu existe nici un fel de fluctuatie, caci aceasta poate avea consecinte grave asupra sanatatii.

Stomacul nostru are un pH cu valori intre 1,5 si 3,5 si exista anumite metode prin care poate fi neutralizat acidul gastric, insa nu este foarte recomandat acest lucru, caci acidul este util pentru digestia alimentelor.

Cercetatorii sustin ca prea multa aciditate in corp poate provoca neplaceri sau aparitia bolilor, iar corpul trebuie sa imprumute minerale din alte parti ale corpului, precum oasele, dintii sau organele interne, pentru a putea sa neutralizeze excesul de aciditate.

Un nivel crescut de aciditate in corp poate duce la afectiuni precum diareea, osteoporoza, anxietatea, artrita sau sistemul imunitar sau chiar poate oferi un mediu propice pentru dezvoltarea cancerului.

 Ce spun studiile despre apa alcalina?

Exist anumite dovezi care sugereaza ca apa alcalina poate fi foarte benefica pentru sanatate, insa nu exista foarte multe studii clare in urma carora sa se vada clar efectele benefice ale apei alcaline.

Alte studii realizate in Japonia au demonstrate faptul ca atunci cand se consuma apa alcalina pentru o perioada de 3 pana la 6 luni, efectele au fost scaderea colesterolului, al glicemiei sau a tensiunii arteriale.

In urma unui studio realizat in anul 2012, s-a constatat ca daca se consuma apa cu un pH de 8.8 se va neutraliza efectiv acidul gastric si pepsina, cee ace face ca aceasta apa sa poata fi un tratament eficient pentru refluxul gastric.

Exista riscuri in ceea ce priveste consumul apei alcaline?

Consumul apei alcaline este in general un lucru bun pentru organism, in special pentru cei care au anumite boli de rinichi sau care trebuie sa urmeze un tratament cu medicamente care afecteaza functia renala, caci in acest mod, mineralele pe care le contine apa se acumuleaza in corp.

Cat-de-bune-sunt-ionizatoarele-de-apa

Totusi, daca se consuma prea multa apa alcalina sau daca aceasta are un pH mult prea ridicat, se poate perturba pH-ul normal al organismului si poate aparea o anumita afectiune numita alcaloza metabolica, care poate provoca greata, varsaturi, tremur al mainilor, spasme musculare sau furnicaturi in tot corpul.

Cat de bune sunt ionizatoarele de apa?

Exista doua tipuri de apa alcalina: apa artificiala, care este acea apa de la robinet care trece printr-un ionizator electric, astfel incat ph-ul devine mai alcalin si apa imbuteliata sau minerala.

Aparatul de ionizare al apei foloseste titan sau platina pentru a modifica alcalinitatea apei si acest lucru poate avea loc in propria casa.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *