De ce este recomandat sa se renunte la zahar?

De ce este recomandat sa se renunte la zahar?

Zaharul este unul dintre alimentele care nu lipseste din meniul zilnic al nimanui si este considerat o sursa foarte rapida de energie, insa trebuie sa avem grija ca acesta sa fie consumat moderat, astfel incat sa putem sustine un stil de viata activ si sanatos, fara a face excese de nici un fel. De aceea, este important sa tinem cont de cate calorii are o lingurita de zahar, pentru a nu depasi cantitatea recomandata.

   Ce este de fapt, zaharul?

Zaharul este un carbohidrat simplu, compus din glucoza si fructoza si este obtinut din trestia de zahar sau sfecla de zahar. Acesta este un indulcitor natural, care poate actiona si ca un conservant, in anumite cazuri, precum dulceturile sau compoturile.

Specialistii recomanda ca zaharul sa fie consumat intr-o cantitate moderata, mai exact aproximativ 50 de grame de zaharuri pe zi. Totusi, aceasta valoare reprezinta atat zaharul consumat, dar si fructoza, mierea sau orice alte zaharuri folosite in alimentele procesate consumate de-a lungul unei zile.

Totusi, trebuie sa se inteleaga diferenta dintre zaharul natural si zaharul care se adauga in alimente. Zaharul natural este cel continut in fructe si legume si care atunci cand este consumat in cantitati normale nu are nici un fel de efect advers asupra organismului uman.

Zaharul adaugat nu aduce nici un beneficiu organismului, acesta neavand nici un element nutritiv, iar atunci cand este consumat in cantitati mai mari decat cele recomandate, poate ajunge sa fie nociv si sa conduca la aparitia unor boli destul de grave, precum diabetul, obezitatea sau hipertensiunea arteriala.

Cum poate fi redus consumul de zahar?

Este foarte important ca zaharul sa fie eliminat in mare parte din alimentatia zilnica, insa este nevoie sa tii cont de anumite aspecte, si anume:

strategie de optimizare seo
  • Se recomanda citirea etichetelor tuturor alimentelor care se consuma, astfel incat sa se afle exact cantitatea de zahar pe care acestea o contin
  • Se recomanda evitarea consumului bauturilor indulcite
  • Se recomanda ca fructele sa fie consumate intregi, si nu sub forma de suc
  • Incearca sa optezi pentru o cafea fara zahar.

Desi cantitatea recomanda de zahar care poate fi consumata zilnic ajunge la 50 g, aceasta poate creste pana la 100 de grame in cazul femeilor si 150 de grame de zahar in cazul barbatilor.

Toate aceste cantitati de zahar nu par a fi mari sau nu par a afecta sanatatea noastra, insa atunci cand in spate exista afectiuni de alta natura, acestea pot fi mult aggravate sau pot aparea alte probleme de sanatate.

Pot exista de asemenea, anumite probleme cu dependenta de zahar, iar in aceste cazuri ar trebui sa fie oprit de tot consumul alimentelor cu zahar adaugat.  Pofta de zahar poate fi foarte usor suplinita cu consumul de fructe crude.

Astfel, cel mai bine pentru sanatate este sa se incerce in totalitate consumul alimentelor cu zahar, insa, daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie micsorate cantitatile consumate. Tot ce trebuie insa sa realizezi este ca zaharul este un produs procesat, nociv pentru organism, care nu aduce beneficii de nici un fel.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *