De ce este buna cafeaua pentru sanatate?

De ce este buna cafeaua pentru sanatate?

Cafeaua este o bautura pe care cu totii o adoram. Unora dintre noi ne place sa bem cafea fara zahar si foarte amara. Altii prefera sa bea cafea cu mult zahar sau cafea cu lapte.

Fie ca este vorba de espresso, macchiato sau alt tip de cafea, cu totii avem nevoie de acesta bautura pentru a finaliza ziua de munca. Dar cafeaua este mult mai mult decat simpla bautura. Nu numai ca, cafeaua contine, pe langa cofeina, multi nutrienti si antioxidanti (vitamina B2, mangan, magneziu etc.), dar cofeina poate fi o adevarata cura.

In afara de efectele percepute imediat, cum ar fi concentratia crescuta si performanta fizica, cafeaua ascunde calitati, de la prevenirea diabetului, boli degenerative, pana la protectia ficatului. Haideti sa le privim in detaliu, si sa aflam de ce este recomandat sa optam pentru cafea ICS Creamer 1 kg:

Cafeaua creste performanta mentala si fizica

Efectul principal al cofeinei este de a bloca un neurotransmitator inhibitor numit Adenozina, inducand astfel o adevarata explozie de procese mentale prin eliberarea de Dopamina si Noradrenalina, neurotransmitatorul de adrenalina. In acest fel, cofeina imbunatateste timpul de reactie, memoria si, in general, functiile cognitive. In paralel, fiind un foarte bun stimulent, cofeina accelereaza metabolismul si optimizeaza eliminarea acizilor grasi, imbunatatind performanta fizica pana la 12%.

Cafeaua reduce riscurile de diabet, Parkinson si Alzheimer

Studiile recente au aratat ca cafeaua reduce riscul de diabet de tip 2 de la 23% la 67%. Rezultatul a 18 studii cu un numar de aproximativ 460.000 de participanti sugereaza ca fiecare ceasca de cafea zilnic scade riscul de diabet cu 7%. Nu numai ca reduce considerabil riscul de diabet, ci mai multe studii ar arata ca cafeaua reduce riscul de boli degenerative precum Alzheimer si Parkinson, care sunt cele mai raspandite din lume, de la 30% la 60%.

Cafeaua este buna pentru ficat

Studiile recente arata ca cafeaua ajuta ficatul sa metabolizeze alcoolul si fructoza, reducand riscul de ciroza cu 80% si cel al cancerului cu 60%. Sfatul este sa bei cel putin patru cani pe zi.

Cafeaua nu este doar cofeina

O ceasca de cafea contine nu numai cofeina, ci si vitamine si minerale. Vitaminele B1, B2, B3 si B5, Potasiul, Manganul si Magneziul sunt prezente in cantitati mici in cafea, dar, cu un numar suficient de cani pe zi, cantitatea acestor substante poate atinge cu usurinta necesarul zilnic.

Cafeaua reduce retentia de apa

Cea mai interesanta contributie (si poate cea mai zadarnica) este cea data luptei impotriva celulitei. Intr-adevar, prin cresterea metabolismului bazal, stimuleaza organismul sa elimine celulele grase. Formatii intre care se creeaza depozite lichide care provoaca pete si asa-numita „coaja de portocala”.

Arderea caloriilor

In cele din urma, cafeaua are si puterea de a ne alimenta metabolismul, crescand viteza si, in consecinta, numarul de calorii arse in timpul zilei. Efectul lipotic este un adevarat amanunt pentru orice dieta, deoarece grabeste regularizarea metabolismului si il ajuta sa mentina constanta.

Beneficii pentru stomac

Un alt organ favorizat de acest obicei bun de a bea in fiecare zi cafea este stomacul, deoarece sustine o mai buna functionare a secretiei gastrice si biliare. Aceasta implica evident o capacitate digestiva mai mare si o asimilare mai rapida a elementelor nutritive luate in timpul mesei.

Doza potrivita zilnica de cofeina

Oamenii de stiinta, biologii, expertii in nutritie si medicii au studiat ani de zile efectele, atat pozitive, cat si negative, ale cafelei asupra organismului uman. Exista diferite curente de gandire despre proprietatile individuale ale celebrului espresso, dar exista un aspect cu care toata lumea a fost de acord: doza.

Expertii, de fapt, indica faptul ca un aport zilnic de 300 mg de cofeina, transpus corespunde la aproximativ trei cani, nu are contraindicatii pentru sanatate. Acest lucru, desigur, trebuie sa fie proportionat in functie de sex, varsta, patologii posibile si constitutie fizica. La acest nivel de alcaloizi se poate ajunge si datorita unui consum zece doze de Coca Cola (trei litri si trei sute de mililitrii), sase cani de ceai sau opt cani de ciocolata calda.

Care sunt riscurile?

In cazul in care se iau cantitati excesive de cafea, toate proprietatile cafelei pe care le-am vazut mai sus ar fi anulate si chiar inversate. De fapt, exista riscul de a deteriora stomacul si digestia, suferind de insomnie si presiune, negand efectele benefice asupra organismului, pe care le-am vazut anterior. Pe scurt, este mai bine sa nu exagerati si sa incercati sa obtineti beneficiile cafelei decat efectele negative ale acesteia.

Concluzie

La fel ca in cazul tuturor lucrurilor, moderatia este cheia pentru un aport perfect de cafea. Efectele cafelei pentru intregul organism dupa cum se poate vedea sunt pozitive, sunt diferite, variate si demne de remarcat, insa consumul excesiv ar putea duce la consecinte devastatoare pentru organismul nostru, ceea ce cu siguranta nu ne dorim. In acest caz, o solutie ar putea fi inlocuirea unor espresso cu un inlocuitor fara cofeina.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *