Cum functioneaza usile automate?

Cum functioneaza usile automate?

Cele mai multe usi automate utilizeaza senzori de detectare a miscarii sau senzori optici, care sunt instalati pe partile laterale ale usii, pentru a declansa deschiderea / inchiderea usilor. Pentru bariere parcare, vizualizeaza oferta pe Nice.com.ro.

Multi oameni tind sa creada ca usile automate sunt o inventie a lumii moderne, dar va poate surprinde sa stiti ca usile automate au fost printre noi, de aproape o jumatate de secol. De-a lungul timpului, aceste usi au devenit mai sofisticate din punct de vedere tehnologic, dar ideea a fost aici de ceva timp!

Toate usile automate, indiferent de tipul sau designul lor, constau din senzori care ajuta la declansarea deschiderii / inchiderii usilor atunci cand este nevoie. Sa ne uitam la diferitele tipuri de senzori utilizati in usile automate:

Senzori de presiune.

In anii 1960, “covorasele de control” au fost folosite ca senzori pentru a detecta abordarea pietonilor. Aceste covorase au detectat modificari ale greutatii / presiunii pe o anumita zona a solului din fata si din spate a portilor.

Daca greutatea pe care o anumita zona o avea la un moment dat era mai mare decat limita stabilita (“limita de declansare” a fost stabilita mai mica decat greutatea umana medie), atunci usile se deschideau.

O persoana ar trebui sa stea sau sa mearga peste zona sensibila la presiune din cauza plasamentului sau strategic. Avantajul utilizarii acestui tip de sistem a fost ca usile raman deschise, atata timp cat exista presiune asupra covorasului, sau cu alte cuvinte, daca exista o persoana in picioare langa usa.

Acest lucru nu numai ca faciliteaza intrarea / iesirea rapida, dar, de asemenea, impiedica “inchiderea” usilor atunci cand cineva doreste sa le treaca pragul.

Detectoare de miscare sau senzori optici.

In aceste zile, totusi, cele mai multe usi automate utilizeaza senzori de detectie a miscarii sau senzori optici, care sunt instalati pe partile laterale ale usii, pentru a declansa deschiderea / inchiderea usilor.

Acesti senzori, asa cum sugereaza numele lor, detecteaza sau cauta miscare in fata portii. In acesti senzori, miscarea este detectata de un fascicul cu microunde (10,5 GHz) produs de o antena care este instalata pe antetul usii si, in general, este orientata in directia descendenta si spre exterior.

Acesti senzori sunt destul de eficienti, dar au un singur neajuns major: pot detecta numai miscarea. Prin urmare, este posibil sa nu fie detectata o persoana aflata in picioare sau mersul foarte incet (cum ar fi persoanele in varsta), ceea ce poate duce la accidente.

Senzori de infrarosu.

Acesti senzori speciali folosesc tehnologia infrarosie pentru a declansa deschiderea / inchiderea usilor. Acesti senzori detecteaza modificari ale temperaturii in zona din jurul usilor, astfel incat atunci cand o persoana se apropie de usa, semnalul lor de caldura este detectat de senzori, ceea ce face ca usile sa se deschida automat.

Retineti ca acesti senzori functioneaza eficient de la sine, dar senzori diferiti sunt adesea utilizati in diverse combinatii intr-un singur sistem, pentru a preveni problemele. De exemplu, senzorii de miscare isi fac datoria de a declansa mecanismul de deschidere de indata ce simt sau “vad” miscarea in fata usilor. Cu toate acestea, daca individul se misca prea incet sau se afla in apropierea usilor, senzorii de presiune detecteaza greutatea individului si impiedica inchiderea usilor pana cand greutatea este usurata, adica persoana se indeparteaza de ea sau trece prin usa.

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *