Cele mai intalnite tipuri de paleti

Cele mai intalnite tipuri de paleti

Cei care lucreaza in cadrul unui depozit, cum ar fi un depozit Rewe de exemplu, un depozit Kaufland sau un depozit Profi, ori de ce nu, un depozit de unde primesc marfa in supermarketuri cei de la Lidl, cu siguranta cunosc faptul ca paletii sunt de mai multe tipuri.

Cel mai mult se folosesc paletii din lemn, datorita faptului ca acestia pot sa suporte o greutate mult mai mare decat paletii din plastic.

Atunci cand discutam despre paletii din lemn, acestia sunt realizati in conformitate cu standardul EUR/PAL, iar anumiti paleti din lemn au nevoie de un tratament termic conform standardului IPPC/ISPM15.

Acesti europaleti din lemn sunt foarte apreciati de catre firme datorita faptului ca sunt foarte rezistenti, se pot recupera si se pot refolosi de foarte multe ori, iar in cazul in care situatia o cere, acestia pot chiar sa fie reparati.

Ei bine, nu doar paletii din lemn sunt utili pentru a transporta marfa, ci si paletii din plastic, care sunt realizati dintr-un material ultrarezistent dar dur in acelasi timp.

Acesti paleti din plastic sunt foarte usor de spalat si de curatat, asa ca acesta este un mare avantaj, pe langa faptul ca sunt foarte indicate pentru depozitarea sau pentru transportul marfurilor in cele mai bune conditii de igiena.

In ceea ce priveste dimensiunile acestor paleti din plastic, ei bine, aici trebuie mentionat faptul ca acestea sunt exact aceleasi ca si in cazul paletilor din lemn, respective 1200 mm x 800 mm, sau 1200 mm x 800 mm.

In situatia in care au nevoie, proprietarii de afaceri le pot solicita producatorilor de paleti din plastic, si paleti de dimensiuni mai mici, care mai sunt numiti si paleti atipici.

Acesti paleti din plastic, pot sa fie de tipul europaleti din plastic, paleti din plastic non euro, sau paleti din plastic atipici, iar acestia din urma au dimensiuni nu foarte des intalnite.

Este foarte important de mentionat faptul ca un palet din plastic este capabil sa sustina marfa care sa cantareasca 1600 kg atunci cand discutam despre marfa static, sau intre 800 kg si 1000 kg greutate, atunci cand discutam despre marfa dinamica.

Spre deosebire de paletii din lemn, atunci cand discutam despre europaletii din plastic, sau despre orice tip de paleti din plastic, acestia nu au nevoie de un tratament termin, nu au nevoie de uscare, si ce este cel mai important, nu au nevoie nici de eventuale reparatii.

Chiar si in ceea ce priveste transportul paletilor, paletii din plastic, atat paletii non euro, cat si europaletii din plastic, sau paletii atipici din plastic, sunt mult mai apreciati decat paletii din lemn, datorita modului in care se pot stivui.

In legatura cu acest aspect, paletii din lemn sunt si mult mai grei decat paletii din plastic, si se stivuiesc imerecheati, astfel ca ocupa si mai mult spatiu, in comparatie cu paletii din plastic, care sunt si mai usor decat cei din lemn, si care se stivuiesc in cuib, adica intra unul intr-altul.

Asadar, paletii din plastic sunt mult mai utili si au mai multe avantaje decat paletii din lemn.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *