Ce trebuie sa stim despre proprietatile aurului?

Ce trebuie sa stim despre proprietatile aurului?

Cei mai multi dintre noi suntem invatati sa vedem aurul sub forma de bijuterii si nu ne gandim ca acesta ar putea sa mai aiba si alte intrebuintari decat ca decor, pentru bijuterii sau monede.

Chiar si cei care posteaza pe internet anunturi de tipul cumpar aur se gandesc tot la aceste elemente comune in care este utilizat aurul.

Pentru a iesi din tipare ne-am hotarat sa va prezentam cele mai interesante proprietati pe care le are aurul.

Aurul are posibilitatea de a forma foarte usor aliaje. De exemplu, exista un aliaj numit electrum care se folosea in Egipt din mileniul III inainte de Hristos, tocmai in Epoca Bronzului. Acest aliaj era facut in mare parte din argint si aur, care aveau proportii variabile, cu cupru, platina ori cu alte metale si exista si natural, ca drept dovada a usurintei cu care aurul se poate alia. Acest aliaj a fost produs ulterior si pe cale artificiala si era utilizat pentru a face din el monede si vase.

In prezent, aceasta natura prietenoasa a aurului, il face sa se poata alia foarte usor cu mai multe materiale, si se exploateaza la maxim in industria bijuteriilor. Aurul pur, si asa numitul aur care are 24 de carate, este foarte moale si este mult prea putin rezistent la diverse forte deformatoare.

Tocmai de aceea, practic, pentru a se face bijuteriile se utilizeaza de fapt aliaje de aur cu mai multe metale, fapt ce permite si imbunatatirea calitatilor pe care le are aurul din punct de vedere mecanic, dar si a durabilitatii produselor confectionate. De asemenea cu ajutorul aliajelor se pot obtine mai multe culori care sa difere de galbenul aurului.

Alierea aurului cu paladiu sau cu nichel va da nastere aurului alb, pe cand alierea cu cupru ofera aliajului o tenta roscata, si se obtine aurul rosu sau aurul roz, tinand cont de cantitatea de cupru. Adaugarea unei cantitati mai mici de zinc va oferi aliajului o culoare galbena inchisa, sau un galben care sa bata mai mult spre rosu.

Pentru a iesi din tipare ne-am hotarat sa va prezentam cele mai interesante proprietati pe care le are aurul.

Daca in aur se adauga cadmiu in cantitati mici va permite sa se obtina nuante verzui, insa este rara aceasta aliere pentru ca s-a constat faptul ca se obtin material toxice intrucat chiar cadmiul este o substanta toxica.

Exista de asemenea si aur violet care se obtine prin combinarea aurului si a aluminiului in conditii specifice si se poate obtine de asemenea si aur albastru, care a rezultat prin combinatia dintre aur si galiu. Daca discutam din punct de vedere tehnic, combinatiile acestea nu reprezinta aliaje reale ci compusi intermetalici asa cum au fost denumiti de chimisti, care au o structura interna destul de diferita de cea a aliajelor, fapt ce le face ceva mai putin maleabile, mai dure si mai casante.

In final a fost obtinut si aurul negru, denumit asa chiar de catre firmele producatoare de bijuterii care il utilizeaza. Culoarea acestuia nu se obtine prin alierea aurului cu alte metale ci prin anumite tratamente la nivel superficial pe care aurul le suporta, si prin anumite procedee electrice si chimice.

aur colorat nuante

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *