Ce este o mamografie?

Ce este o mamografie?

Mamografia este o metoda de imagistica radiografica folosita pentru examinarea sanului pentru depistarea precoce a cancerului si a altor boli ale sanului. O mamografie MedImages este utilizata atat ca instrument de diagnostic cat si de screening.

Cum functioneaza?

In timpul unei mamografii, sanul pacientului este asezat pe o placa de sustinere plana si comprimat cu o placa paralela numita paleta. O masina cu raze X produce o mica explozie de raze X care trec prin san catre un detector situat in partea opusa.

Detectorul poate fi fie o placa de film fotografic, care surprinde imaginea cu raze X pe film, fie un detector cu stare solida, care transmite semnale electronice unui computer pentru a forma o imagine digitala. Imaginile produse se numesc mamografii.

Razele trec prin san catre un detector situat pe partea opusa. Detectorul poate fi fie o placa de film fotografic, care surprinde imaginea cu raze X pe film, fie un detector cu stare solida, care transmite semnale electronice unui computer pentru a forma o imagine digitala. Imaginile produse se numesc mamografii.

Pe o filmul unei mamografii, tesuturile de densitate joasa, cum ar fi grasimea, apar translucide (adica nuante mai inchise de gri care se apropie de fondul negru); in timp ce zonele de tesut dens, cum ar fi tesutul conjunctiv si glandular sau tumorile, apar mai alb pe fond gri.

Intr-o mamografie standard, se observa atat o vedere de sus, cat si o parte laterala a fiecarui san, desi pot fi vizionate in plus daca medicul este preocupat de o zona suspecta a sanului.

Cum vor arata rezultatele?

Un radiolog va examina cu atentie o mamografie pentru a cauta regiuni de inalta densitate sau zone cu configuratie neobisnuita, care arata diferit de tesutul normal. Aceste zone ar putea reprezenta multe tipuri diferite de anomalii, inclusiv tumori canceroase, mase non-canceroase numite tumori benigne, fibroadenomuri sau chisturi complexe.

Radiologii analizeaza marimea, forma si contrastul unei regiuni anormale, precum si aspectul marginilor sau marginilor unei astfel de zone, toate acestea pot indica posibilitatea unei malignitati (adica cancer). De asemenea, ei cauta bucati minuscule de calciu, numite microcalcificari, care apar ca niste pete foarte stralucitoare pe o mamografie.

strategie de optimizare seo

Desi, de obicei, benigne, site-urile microcalcificarilor pot semnala ocazional prezenta unui tip specific de cancer.

Daca o mamografie arata una sau mai multe regiuni suspecte care nu sunt definitive pentru cancer, radiologul poate comanda vizualizari suplimentare ale mamografiei, cu sau fara marire sau compresie suplimentara, sau poate comanda o biopsie. O alta alternativa poate fi sesizarea pentru un alt tip de studiu imagistic non-invaziv.

De ce trebuie sa fie comprimat sanul?

Compresia tine sanul la locul sau pentru a minimiza estomparea imaginii cu raze X care poate fi cauzata de miscarea pacientului. De asemenea, compresia uniformizeaza forma sanului, astfel incat razele X sa poata calatori printr-o cale mai scurta pentru a ajunge la detector.

Aceasta reduce doza de radiatii si imbunatateste calitatea imaginii cu raze X. In cele din urma, compresia permite vizualizarea tuturor tesuturilor intr-un singur plan, astfel incat anomaliile mici sunt mai putin susceptibile sa fie intunecate de tesutul mamar suprapus.

Razele X pot circula printr-o cale mai scurta pentru a ajunge la detector. Compresia reduce doza de radiatii si imbunatateste calitatea imaginii cu raze X. In cele din urma, compresia permite vizualizarea tuturor tesuturilor intr-un singur plan, astfel incat anomaliile mici sunt mai putin susceptibile sa fie intunecate de tesutul mamar suprapus.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *