Ce beneficii poate avea uleiul de catina?

Ce beneficii poate avea uleiul de catina?

Uleiul de catina a fost folosit de mii de ani ca remediu natural impotriva diverselor boli. Acest ulei este extras din fructele, frunzele si semintele plantei de catina (Hippophae rhamnoides), catina fiind un arbust mic care creste la altitudini mari in regiunea Himalaya de nord-vest.

Uneori, este denumita ca fiind fructul sfant din Himalaya, iar catina se poate aplicata pe piele sau poate fi ingerata, fiind un remediu popular in medicamentele ayurvedice si traditionale chineze, poate oferi beneficii pentru sanatate, de la sustinerea inimii pana la protejarea impotriva diabetului, a ulceratiilor stomacale si a afectarii pielii.

In randurile care urmeaza, puteti descoperi pe scurt cateva dintre cele mai importante avantaje ale uleiului de catina.

  1. Bogat in multi nutrienti

Uleiul de catina este bogat in diferite vitamine, minerale si compusi vegetali benefici. De exemplu, este natural plin de antioxidanti, care va ajuta sa va protejati corpul impotriva imbatranirii si a bolilor precum cancerul si bolile de inima. Semintele si frunzele sunt, de asemenea, deosebit de bogate in quercetina, un flavonoid legat de scaderea tensiunii arteriale si un risc redus de boli de inima.

Ba mai mult, boabele sale se lauda cu potasiu, calciu, magneziu, fier si fosfor . De asemenea, contin cantitati bune de folat, biotina si vitamine B1, B2, B6, C si E. Mai mult de jumatate din grasimea gasita in uleiul de catina este grasimea mono si polinesaturata, care sunt doua tipuri de grasimi sanatoase.

Interesant este ca uleiul de catina poate fi, de asemenea, unul dintre singurele alimente vegetale cunoscute pentru a furniza toate cele patru tipuri de acizi grasi omega – omega-3, omega-6, omega-7 si omega-9.

  1. Promoveaza sanatatea inimii

Uleiul de catina poate avea rezultate impresionante in ceea ce priveste sanatatea inimii, in mai multe moduri diferite. Pentru inceput, antioxidantii sai pot ajuta la reducerea factorilor de risc ai bolilor de inima, inclusiv cheagurile de sange, tensiunea arteriala si nivelul de colesterol din sange.

Intr-un studiu mic, 12 barbati sanatosi au primit fie 5 grame de ulei de catina, fie ulei de nuca de cocos pe zi. Dupa patru saptamani, barbatii din grupul de catina au avut semne semnificativ mai mici de cheagurile de sange.

Intr-un alt studiu, administrarea zilnica a 0,75 ml ulei de catina timp de 30 de zile a contribuit la reducerea nivelului tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arteriala ridicata. Nivelurile de trigliceride, precum si colesterolul LDL total si „rau” au scazut si la cei care au avut colesterol ridicat.

Cu toate acestea, efectele asupra persoanelor cu tensiune arteriala normala si niveluri de colesterol au fost mai putin pronuntate. O revizuire recenta a stabilit, de asemenea, ca extractele de catina pot reduce nivelul de colesterol la persoanele cu o sanatate slaba a inimii, dar nu si la participantii sanatosi.

  1. Poate proteja impotriva diabetului

Uleiul de catina poate ajuta la imbunatatirea secretiei de insulina si a sensibilitatii la insulina, ambele putand proteja impotriva diabetului de tip 2 – desi sunt necesare mai multe cercetari.

  1. Protejeaza pielea

Uleiul de catina va poate ajuta pielea sa se vindece de rani, arsuri solare, degeraturi si coame. De asemenea, poate promova elasticitatea si proteja impotriva uscaciunii.

  1. Stimuleaza sistemul imunitar

Uleiul de catina este bogat in compusi vegetali benefici, cum ar fi flavonoizi si antioxidanti, care va pot ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor.

  1. Poate ajuta la combaterea celulelor canceroase

Uleiul de catina ofera anumiti compusi vegetali benefici care pot oferi o anumita protectie impotriva cancerului. Cu toate acestea, efectele sale sunt probabil usoare – iar cercetarea umana lipseste.

Acestea sunt cateva dintre beneficiile cunoscute ale uleiului de catina, insa pe daca accesati https://vegis.ro/blog/ulei-de-catina-12-motive-pentru-a-consuma-aurul-lichid/, puteti descoperi multe alte beneficii semnificative ale acestui tip de ulei.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *