Care sunt efectele poluarii?

Care sunt efectele poluarii?

Stim cu totii ca poluarea este cel mai mare inamic pentru omenire, si din pacate, continuam sa poluam in fiecare zi. Poluam apa, poluam aerul, poluam chiar si solul pentru ca ambalajele din plastic traditional pe care le aruncam nu se descompun si polueaza, chiar si procesul de fabricare al acestora polueaza.

Efectele poluarii pot fi vazute in fiecare zi, in jurul nostru. Poluarea distruge ecosistemele si apa potabila si face ravagii asupra sanatatii umane si a mediului.

  1. Efectele poluarii aerului

Nivelurile ridicate de poluare a aerului pot provoca un risc crescut de atac de cord, respiratie suieratoare, tuse si probleme de respiratie si iritatii ale ochilor, nasului si gatului. Poluarea aerului poate provoca, de asemenea, agravarea problemelor cardiace, astm si alte complicatii pulmonare existente.

La fel ca oamenii, animalele pot suferi de o serie de probleme de sanatate din cauza poluarii aerului, inclusiv defecte la nastere, insuficienta de reproducere si boli. Poluarea aerului provoaca o serie de efecte asupra mediului, pe langa efectele asupra oamenilor si animalelor.

Ploaia acida contine niveluri ridicate de acizi azotici si sulfuri care sunt creati de oxizi de sulf eliberati in aer prin arderea combustibililor fosili.

Ploaia acida dauneaza copacilor si acidifica solurile si corpurile de apa, ceea ce face ca apa sa fie prea acida pentru pesti si alte vieti acvatice. Oxizii de azot eliberati in aer prin arderea combustibililor fosili contribuie de asemenea la azotul responsabil de infloririle de alge toxice.

Eliberarea compusilor artificiali, iar aici amintim: clorhidrofluorocarburi, clorofluorocarburi si haloni folositi anterior ca agenti de racire, agenti de spumare, pesticide, solventi, propulsori de aerosoli si stingatori de incendiuā€™ completeaza ozonul.

Stratul de ozon din stratosfera formeaza un strat protector care reflecta razele ultraviolete daunatoare inapoi in spatiu, care altfel ar distruge viata animalelor si a plantelor.

  1. Efectele poluarii apei

De departe, cea mai mare consecinta a poluarii apei este moartea creaturilor acvatice, care poate perturba intregul lant alimentar.

Poluantii, cum ar fi cadmiul, mercurul si plumbul, sunt mancati de organisme acvatice minuscule, care sunt apoi consumate de pesti, devenind mai concentrati la fiecare intensificare a lantului alimentar si cauzand probleme grave la om si la viata salbatica.

Poluarea provocata de substantele nutritive poate provoca infloriri toxice de alga in sursele de apa potabila, lucru care duce la crearea toxinelor care ucid pestii si alte animale acvatice.

Expunerea directa la aceste alge toxice determina probleme grave de sanatate la om, inclusiv efecte neurologice, probleme respiratorii, boli de stomac si ficat si eruptii cutanate.

O problema consecventa este creata atunci cand dezinfectantii folositi pentru tratarea apei potabile ajung in apa poluata cu alge toxice, reactionand si creand dioxine. Dioxinele sunt compusi chimici extrem de nocivi care au fost asociati cu probleme de reproducere si dezvoltare si chiar cancer.

Nitratii, provocati de ingrasaminte, contamineaza de asemenea apa potabila si, in conformitate cu Agentia pentru Protectia Mediului, bebelusii care consuma apa bogata in nitrati se pot imbolnavii foarte grav si pot avea grave probleme de respiratie, ceea ce poate duce la moarte daca nu este tratat mai devreme.

strategie de optimizare seo
  1. Efectele poluarii solului

Poluarea solului are consecinte substantiale asupra oamenilor, animalelor, microorganismelor si vietii acvatice. Pamantul si solul contaminate pot provoca diverse probleme pe piele, probleme respiratorii si chiar diferite tipuri de cancer.

Aceste substante toxice intra in contact cu corpul uman direct prin consumul de fructe si legume care au fost cultivate in soluri poluate, fiind consumate prin apa potabila care a fost contaminata; pot intra in contact direct cu pielea si respiratia.

Defrisarea padurilor este cea mai mare preocupare in ceea ce priveste degradarea terenului si eroziunea solului. Taierea vegetatieiĀ  creeaza conditii dure care distrug ecosistemele si habitatele.

Defrisarea padurilor creeaza de asemenea un dezechilibru in conditiile atmosferice, reducand cantitatea de carbon care este extrasa natural din atmosfera. Aceasta este o problema serioasa, avand in vedere ca majoritatea poluarii create de oameni sunt pe baza de carbon.

Ce ramane de facut in acest caz?

Poluarea trebuie redusa dramatic, deoarece distruge mediul in care traim, ne contamina hrana si apa, provoaca boli si cancere la om si la viata salbatica si distruge aerul pe care il respiram si atmosfera care ne protejeaza de radiatiile ultraviolete daunatoare.

Este responsabilitatea fiecarei persoane in viata sa protejeze mediul, iar odata cu cresterea populatiei, problemele de poluare se vor agrava doar daca nu facem ceva in acest sens. Fiecare dintre noi putem incepe sa contribuim la salvarea planetei prin gesturi mici precum reducerea cantitatii de deseuri.

Putem folosi de-asemenea putem cauta un producator pungi biodegradabile, sau putem cumpara din supermarketuri astfel de pungi, pentru a le folosi la transportul alimentelor sau al diferitelor produse. Aceste pungi fabricate din materiale biodegradabile, se descompun rapid in natura, fiind fabricate doar din materiale naturale.

Se descompun mult mai repede decat cele din plastic traditional, in doar cateva luni (cele traditionale necesita zeci de ani). Putem utiliza vesela biodegradabila de-asemenea si alte produse si ambalaje biodegradabile.

Probabil pare nesemnificativ, insa folosind ambalaje ecologice fiecare dintre noi, ne vom pune amprenta la reducerea nivelului de poluare, iar astfel vom putea din nou sa respiram un aer curat, vom putea manca sanatos si bea apa sanatos, ne vom putea practic bucura mai mult de viata.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *