Care sunt criteriile de alegere ale uleiului de motor

Care sunt criteriile de alegere ale uleiului de motor

Motorul este protejat de uzura de uleiul de motor si, prin urmare, este important sa abordezi in mod corespunzator intrebarea cu privire la uleiul de motor de utilizat. Uleiul de motor lubrifiaza partile in miscare ale motorului, cum ar fi pistonul si duce la o reducere a frecarii mecanice. 

Acest lucru va impiedica deteriorarea motorului. In acelasi timp, piesele sunt racite, deoarece se incalzesc in timpul conducerii si lichidul de racire nu poate ajunge la ele. In plus, uleiul de motor curata motorul de abraziune metalica, funingine si cenusa si protejeaza impotriva coroziunii.

Ce trebuie sa iei in considerare atunci cand alegi un ulei de motor?

Daca vrei sa alegi uleiul de motor pentru masina ta in functie de modul in care ar trebui sa fie cu adevarat, ar trebui sa urmezi urmatoarele puncte din aceasta lista:

  • Recomandarile producatorului – acest punct nu se afla in partea de sus a listei accidental. Recomandarile producatorului de masini sunt invariabil un element cheie pentru a decide ce ulei alegi pentru un anumit model de motor. De ce? Pentru ca nimeni nu cunoaste produsul mai bine decat producatorul insusi. 
  • Recomandarile tehnicienilor de service – cu toate acestea, exista cazuri in care tehnicienii de service specializati intr-o anumita marca de masina recomanda utilizarea unui alt tip de ulei decat cel indicat de producator. Daca isi pot justifica recomandarea si ai incredere in ei, este de obicei o idee buna sa tii cont de acest sfat.
  • Opiniile expertilor – opiniile celorlalti nu merita intotdeauna sa fie ghidate, dar cu siguranta pot fi luate in considerare pur si simplu. Uneori, un astfel de expert este capabil sa va spuna ceva despre un anumit ulei despre care nici macar tehnicienii de service nu stiu.
  • Specificatia bazei de ulei – de obicei aceasta problema este rezolvata chiar de producator, precizand in manual care ulei trebuie turnat intr-un motor specific. Cu toate acestea, mai ales in cazul unitatilor foarte uzate, unii soferi incearca sa remedieze fenomenul „consumului de ulei” trecand de la ulei sintetic la ulei mineral. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui facut. Daca vrei sa schimbi uleiul de baza pentru a ingrosa putin uleiul si a reduce scurgerile, treci de la ulei sintetic la ulei semisintetic .
  • Clasa de viscozitate – este una dintre cele mai importante trei caracteristici ale uleiului, care ar trebui sa fie specificata si de producator. Posibile modificari in legatura cu recomandarile sale sunt posibile, dar acestea ar trebui sa fie pe deplin constiente si precedate de o buna cercetare pe aceasta tema. Chiar si o usoara diferenta in clasa de vascozitate afecteaza functionarea motorului.
  • Standard – este un factor adesea trecut cu vederea, dar foarte important, care determina potrivirea corecta a uleiului auto cu motorul. Nu este suficient ca uleiul utilizat sa aiba aceeasi baza de ulei si aceeasi clasa de vascozitate, ci trebuie sa indeplineasca si standardul specificat de producatorul auto . In caz contrar, aproape sigur o vei simti in timp ce conduci.
  • Brand – este acum sinonim cu calitatea si ar trebui tratat ca atare. Cand cauti uleiuri de motor Shell pentru economie de combustibil, alege marci premium. Scump, dar sigur.
  • Varsta si kilometrajul masinii – necesitatea de a potrivi uleiul cu masina este cel mai bine vazuta pe exemplul masinilor mai vechi, ale caror motoare au fost proiectate sa functioneze cu uleiuri minerale. Si asta ar trebui sa foloseasca. Utilizarea uleiurilor sintetice moderne in ele nu este intotdeauna o greseala, dar trebuie intotdeauna precedata de o consultare cu un mecanic foarte bun.

 

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *