Capriorul – trofeul mult dorit

Capriorul - trofeul mult doritCapriorul – Capreolus capreolus – este un mamifer ierbivor de talie mijlocie ce poate ajunge la o greutate medie de 20-25 kg  , cu culoare rosie caramizie sau bruna ce se transforma intr-o culoare cenusie pe parcursul iernii . Exemplarele de sex feminin au o greutate ce oscileaza intre 18 si 25 kg .

Pentru toti aceia dintre dumneavoastra care doresc sa organizeze o adevarata partida de vanatoare va recomand sa apelati la serviciile OneShop4u.ro . Un magazin universal specializat in comercializarea de echipamente si accesorii pentru vanatoare , de la arme si lunete vanatoare pana la binocluri , cutite si multe alte accesorii . Pentru mai multe informatii va invit sa accesati www.oneshop4u.ro .

Masculul poarta numele de caprior sau tap rosu , femela este denumita caprioara sau caprioara rosie , in timp ce puii sunt numiti ied , respectiv iada .

Populatia de caprior din tara noastra numara aproximativ 170.000 de exemplare . Sezonul de vanatoare este deschis intre 15 mai si 15 octombrie pentru masculi si 1 septembrie – 15 februarie pentru femele si iezi  .

Singurele metode admise de vanatoare sunt panda si dibuitul , la rasarit sau la amurg  . Este permisa si utilizarea chematorilor mecanice , care imita glasul unei femele alergate sau a uneia in calduri , cu ajutorul carora tapul poate fi ademenit mult mai usor .

[adsenseyu1]

Iar in ceea ce priveste armamentul , este admisa utilizarea armelor de tip carabina cu calibru de minim 5,6*43. Deasemenea , este permisa si vanarea cu proiectile unice ( brenneke sau slug ) provenite de la arme lise .

Acest ierbivor se regaseste cu precadere in zonele de ses si de deal , unde predomina solul permeabil si fertile , si padurile tinere de foioase sau cele cele foioase combinate cu rasinoase .

In lunile iulie – august are loc perioada de imperechere . In mod normal caprioara fata un ied maxim doi , insa sunt si situatii exceptionale in care fata trei iezi .

Exemplarele care traiesc in zonele de deal si de munte se confrunta cu o serie de dusmani naturali foarte puternici , precum lupul si rasul , in timp ce sacalul , pisica salbatica , vulpea si cainii reprezinta un adevarat pericol pentru capriorii care traiesc in zonele de campie.

Caracterul sexual masculin este evidentiat de prezenta coarnelor , acestea apar in primul an de viata , fie sub forma de butoni fie sub forma de sulita scurta si fara rozeta . Coarnele cresc pe cilindrii frontali .

Abia din al trei-lea an de viata  capriorul are coarnele complet dezvoltate . Sunt situatii in care aceste coarne sunt prezente si la examplarele de sex feminin . Femelele au si dimensiuni mult mai reduse decat cele ale masculilor .

[adsenseyu1]

Durata de viata a acestui ierbivor este cuprinsa intre 12 si 15 ani iar exemplarele cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani sunt considerate cele mai bine apreciate trofee . Dupa varsta de 8 ani trofeul isi pierde din valoare , ca urmare a inaintarii in varsta .

Pretul unui trofeu este cuprins intre 225 euro si 3500 euro , in functie de aspectul si greutatea coarnelor .Ca si in cazul cerbului carpatin , varsta este apreciata in functie de aspectul exterior si de trofeu , pentru exemplarele aflate in viata , si in  functie de uzura dentitiei la exemplarele deja impuscate .

Alte stiri actuale:

1. Ecologistii cer pasaje subterane pentru caprioare pe autostrada Bucuresti-Ploiesti
2. Caprioarele in cautare de hrana se apropie de casele oamenilor in Pancota, judetul Arad
3. A.P.I.A.: Se depun cereri de ajutor pentru crescatorii de ovine/caprine
4. SPECII NOI de ANIMALE descoperite în 2013: Printre acestea sunt mamifere, replile sau pasari
5. Bio Parcul Zoo, proiectul de 80 mil euro care va extinde Gradina Zoologica din Baneasa de 10 ori

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *