Afinele – aliementul ideal pentru sanatatea inimii

Afinele – aliementul ideal pentru sanatatea inimii

Conform studiilor efectutae, o cana de afine de pe zi imbuntatateste considerabil markerii metabolici raspunzatori de problemele cardiovasculare. Afinele sunt gustoase, hranitoare, bogate in antioxidanti si elemente nutritive si au efecte benefice asupra sanatatii generale si, in special asupra sanatatii inimii. Ele regleaza tensiunea arteriala, reduc excesul de grasime corporala in jurul taliei, echilibreaza nivelul zaharului in sange si regleaza nivelul colesterolului si al trigliceridelor.

Afinele si antocianinele

Studiile dovedesc ca persoanele care consuma regulat afine prezinta un risc scazut in dezvoltarea diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare. Acest lucru se explica prin faptul ca afinele au un continut ridicat de compusi naturali numiti antocianini.

Antocianinele sunt pigmenti solubili in apa de culoare rosie, neagra, albastra sau violeta. Acesti flavonoizi sunt prezenti in tesuturile (tulpini, frunze, flori, radacini si fructe) mai multor plante, printre care si afinele.

Studiile au reliefat ca exista o legatura intre consumul crescut de antocianina si reducerea riscului de mortalitate avand drept cauza bolile cardiovasculare.

Testarea pulberii de afine

Pentru a investiga efectele afinelor asupra sanatatii inimii, au fost recrutati 115 participanti cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani, care erau supraponderali sau obezi. Studiul s-a desfasurat pe durata a 6 luni, fiind cel mai de durata studiu in acest sens.

Participantii au fost impartiti in trei grupuri:

  • Un grup a consumat pulbere de afine uscate si congelate – echivalentul a 150 gr de afine proaspete (1 cana) – pe zi;
  • Al doilea a consumat pulbere de afine uscate si congelate – echivalentul a 75 gr de afine proaspete (1/2 cana) – pe zi;
  • Al treilea grup a primit o pulbere care arata similar cu cea de afine, bogata in dextroza, maltodextrina si fructoza.

La inceputul si sfarsitul studiului, cercetataorii au evaluat biomarkerii pentru rezistenta la insulina, starea lipidelor si functiile vasculare.

Concluziile au fost: consumul unei cani de afine pe zi a dus la imbunatatirea considerabila a functiilor vasculare, reducand riscul bolilor vasculare cu 12% pana la 15%.

Explicarea beneficiilor afinelor

Oamenii de stiinta cred ca beneficile cardiovasculare ale consumului de afine se datoreaza in primul rand prezentei antocianelor in afine. Organismul metabolizeaza antocianinele in intestinul inferior, producand o serie de substante chimice, dintre care unele joaca un rol metabolic benefic.

Astfel, acidul seringic – un produs chimic rezultat in urma metabolizarii antocianinei – are efecte benefice asupra celulelor endoteliale vasculare de laborator, in timp ce acidul vanilic – un alt rezultat al metabolizarii antocianinei – reduce hipertensiunea la sobolani.

Concluzie

Consumul unei cani de afine pe zi imbunatateste sanatatea cardiovasculara, datorita faptului ca afinele contin antocianina. Din fericire, exista si alte alimente care contin antocianina cum ar fi coacazele negre, zmeura neagra si rosie, murele, varza rosie, prunele, ridichile rosii, morcovul negru si cartoful purpuriu, alimente cu care se poate completa dieta zilnica pentru a ne bucura de un sistem cardiovascular sanatos.

Totusi, un control periodic cardiac este util pentru a preveni din timp problemele legate de inima. Puteti accesa site-ul https://www.cardioclinic.ro pentru a face chiar acum o programare si a beneficia de un control de specialitate.

Share Button

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *